2013-07-11 16:39:58• hírek • Szatmár.ro

A Dolj megyei dinnye dominál még a szatmári piacokon

A Nagypiacon találtunk érmihályfalvai, a Kispiacon csanálosi-erdei görögdinnyét is.

Itt a dinnye szezon, kinek a görögdinnye, kinek a sárgadinnye, kinek mindkettő a kedvencei közé tartozik. Az ár kezd mérséklődni, a múlt héten még 3 lejbe kerülő görögdinnye már 2-2,5 lejért megkapható a szatmári piacokon, a sárgadinnye kilója pedig 5 lej. Kis piackutatásunk során azonban kiderült, hogy bár nem külföldi portékát árulnak a dinnyések, azért a Szatmár megyei finom, érett gyümölcsre még várnunk kell.

A legtöbben, akiknek Szatmár megyében van dinnyeföldjük, egyelőre még olténiai, Dolj megyéből, Craiova környékéről érkezett görögdinnyét árusítanak: ott meleg volt, kedvezett az időjárás a gyümölcs érésének, ráadásul a arrafelé nagyon nagy a kínálat is, így a nagykereskedők ott 50-70 baniért megkapják kilóját. A Szatmár megyébe érkező oltyánok 1-1,20 lejért adják tovább a gyümölcsöket a nagybani árusoknak.

A Nagypiacon azért már találtunk a környékünkön Érmihályfalván termesztett görög és sárgadinnyét. A Nagy család számára ez volt az idei első dinnyés nap a szatmári piacon - mint mondják, most kezd érni a piros belű finomság. A Kispiacon Csanálosi Erdőről származó dinnyét is árusítanak, ára 2,5 lej. A termelő szerint most még kevés árúval tudnak bejönni a piacra, az is elég nehezen kel el, főleg, hogy az oltyán dinnye csak 2 lejbe kerül.

A Kispiacon két olténiai termelővel is találkoztunk, akik úgy döntöttek: inkább itt adnak túl a dinnyén, minthogy egy nagybani árusnak jóval olcsóbban adják el. Az egyik kereskedő nem ad interjút, ne fotózzuk le még a termékét sem. A másik, Stancu Marcel jóval barátságosabb. A Dolj megyei Bechetről érkezett szerdán húsz tonna dinnyével. Tíz éve árul Szatmárnémetiben, és mivel a termés nagyja már beérett, elhozta eladni azt. A dinnyehegy mellett éjszakáznak, vigyáznak, hogy tolvajok ne lakmározzanak a gyümölcsből, és bár őr nincs a piacon, dinnye-szezonban a közösségi rendőrök és a csendőrök is gyakrabban járnak a piacok környékén.

Stancu Marcel tíz éve árul dinnyét Szatmárnémetiben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: